09.08.2023
...z pohledu cestovního ruchu je na většině míst situace stabilizovaná a z mnoha destinací hlásí naprosto běžný stav. (informace ke dni 9.8. 2023)

Vážení přátelé,

 

po turbulentím vývoji povodní ve Slovinsku během víkendu se situace postupně uklidňuje a my vám přinášíme praktické a aktuální informace o situaci v zemi po mohutných záplavách.

Tato největší přírodní katastrofa v dějinách země postihla podstatnou část Slovinska a napáchala obrovské materiální škody.

 

Ačkoli jde o katastrofu velkého rozsahu, a v některých částech země potrvá dlouho, než se vůbec oblasti zpřístupní a zničená infrastruktura a domy se opraví, je potřeba také říct, že se situace nijak výrazně nedotkla významných turistických cílů, případně v těchto místech povodňová situace trvala jen chvíli. Z pohledu cestovního ruchu je na většině míst situace stabilizovaná a z mnoha destinací hlásí naprosto běžný stav.

 

 

Kde jsou problémy a kam nejezdit:

 

Záplavy postihly především severní a střední část země a postupně se záplavová vlna sunula směrem na jihovýchod. Postiženými regiony a místy byly především oblast měst Kamnik, Škofja loka, Medvode, Idrija a celá oblast horního údolí řeky Savinja. Také rozsáhlá část slovinských Korutan (Koroška), především pak oblast kolem městečka Črna na Koroškem.

V této části stále probíhají záchranné operace a postupně se snaží alespoň provizorně opravit zničené silnice a mosty, aby se dalo do oblastí vůbec dostat pozemní cestou.

 

  • Nedostupná je tedy zatím oblast měst Solčava a Luče, tedy vstupní brána do Logarské doliny. Celé údolí řeky Savinja je neprůjezdné a například známý kemp Menina je úplně zničený.
  • Silnice z Kamniku směrem k lanovce na Velikou planinu je také uzavřená, a také Velikou planinu není možné navštívit.
  • Naopak oblast Jezerska v této destinaci je normálně průjezdná ze strany AT i SLO.

 

 

Kde je to v pořádku:

 

  • Celý region slovinské Istrie, slovinský Kras, Vipavska dolina a regiony na jihu Slovinska jsou bez komplikací.
  • Často navštěvované Julské Alpy hlasí také normální situaci. Destinace Bohinj, Bled, Kranjska Gora, údolí Soči a další části Julských Alp fungují normálně. Komplikace je na Bledu, kde je v důsledku povodní uzavřená do 15.8. soutěska Vintgar, kde čistí soutěsku od naplavených stromů apod.
  • Na Soči byl vyhlášen zákaz splouvání, ale situace se může každou chvíli změnit a pro aktuální informace prosím kontaktujte vaše poskytovatele ubytování nebo outdoorových aktivit v oblasti.
  • Naprosto v pořádku jsou také všechny lázně ve Slovinsku a plný provoz hlásí ubytovací kapacity a venkovní i vnitřní části wellness a aquaparků. Nejvíc komplikací hlásily zatopené lázně Thermana Laško a kemp Čatež, který je součástí resortu Terme Čatež. Ale vše je už v pořádku a plně v provozu.
  • Všechny kempy v těchto oblastech jsou plně funkční a v provozu.

 

Uklidněte prosím vaše klienty, panika a rušení pobytů v nezasažených oblastech je to poslední, co by si teď Slovinsko mohlo přát. Na druhou stranu je potřeba dbát informací a pokynů místních orgánů a úřadů, protože bezpečnost je samozřejmě na prvním místě.

Doporučujeme vždy kontaktovat lokální turistická a informační centra, případně poskytovatele ubytování, kteří mají aktuální informace o situaci v destinaci.

 

 

Doprava:

 

Na většině území je dopravní situace úplně bez komplikací. Všechny dálnice a hlavní tahy jsou sjízdne a otevřené. V zasažených oblastech na severu země je ale dopravní situace složitá, mnoho silnic a mostů je stržených a nedoporučujeme do uvedených míst vůbec jezdit. Pro dobrou orientaci slouží oficiální dopravní web www.promet.si

Pro cesty do Slovinska tedy můžete použít klasické příjezdové trasy přes Maribor nebo Villach a tunel Karavanky. Horská sedla jsou průjezdná, nicméně se zde někde můžete setkat s kyvadlovým provozem. Údolí Soči je dostupné běžným způsobem, tedy i přes sedlo Predil. Aktuální infomace je nejlepší sledovat na uvedeném dopravním webu.

 

  • aktuální dění ve Slovinsku je možné sledovat na slovinských zpravodajských webech www.rtvslo.si nebo www.24ur.com
  • 15.8. je ve Slovinsku státní svátek a vláda rozhodla o tom, že i 14.8. bude volno a vyhásila den solidarity
  • k dispozici jsou vám i naše webové stránky www.slovinsko.travel a facebook www.facebook.com/slovinsko
  • pro naléhavé dotazy je vám k dispozici i naše infolinka +420603278578
  • v případě potřeby můžete samozřejmě kontaktovat i přímo velvyslanectví ČR v Lublani Velvyslanectví ČR v Lublani

 

 

Na konci ještě jedna důležitá informace. Český červený kříž vyhlásil sbírku na pomoc Slovinsku. Podrobnosti najdete na našem FB: https://www.facebook.com/slovinsko nebo na webu.

Děkujeme!

 

Přeji hezký den a pro další informace jsme vám k dispozici,

 

Michal Kůra

Slovenija center Praha

Římská 16, Praha 2, 120 00

Přihlaste se k odběru novinek
Na těchto webových stránkách jsou k vylepšování služeb využívány soubory cookies.